CACT-HR DUGO SELO 2008

PTIČARI I RETRIVERI U DUGOM SELU
8.STUDENOG 2008.

Već dugi niz godina, u sklopu “Dugoselskih jeseni”, Kinološko društvo Dugo Selo svake jeseni organizira lovne manifestacije za ptičare i retrivere i na taj način prati kvalitetu rada i lovnih sposobnosti ovih pasa.

Tako je i ove godine 08.11.08.uz suglasnost HKS-a ,organiziralo: IPO za ptičare, IPO za retrivere, ispit rada kontinentalnih ptičara u polju s odstrelom, s kandidaturom CACT-HR, te smotru svih lovačkih pasmina.

Ovaj puta domaćin je bilo Lovačko društvo “Zec” iz Oborova na čijim su se lovačkim terenima ispiti održali i koji su se pobrinuli za dovoljno divljači na terenu, dobro organizirane lovce koji su pomagali pri ispitima, odličan srneći gulaš i ugodno druženje nakon završetka ispita. Gospodin Kirin, predsjednik LD “Zec” istinski se potrudio da se njegovi gosti osjećaju dobrodošli i ponudio suradnju i za naredne godine.

 

Ispite su sudili M.Čižmešija, I.Grd i V. Sruk dok je delegat HKS-a bio B.Španić.

Na smotru se prijavilo 14 pasa ,mahom psi iz ovdašnjih krajeva, čijom se kvalitetom eksterijera, gospodin Grd koji je sudio oblik, ugodno iznenadio i javno pohvalio vlasnike i uzgajivače za izuzetno lijepe pse. Međutim, kasnije se pokazalo da ti isti psi nisu samo eksterijerno lijepi nego da su i lovno sposobni psi, jer od 14 prijavljenih ptičara za IPO, svi su zadovoljili i prošli ispit. Dakle, dokazalo se da naš kraj obiluje sa jednom dobrom kvalitetom ptičara i da uzgoj ovdašnjih uzgajivača ide u pozitivnom smjeru.

Ispitu rada kontinentalnih ptičara u polju s odstrelom, s kandidaturom CACT-HR pristupilo je 8 pasa od kojih su se plasirala tri psa i to:

1. mjesto i najveći pehar, odnio je Nenad Bačurin iz Velike Gorice, sa svojim oštrodlakim ptičarom NICCO OD BAČURINA ocjenom odličan, dok su 2. i 3. mjesto i nešto manje pehare, odnijeli kratkodlaki ptičari Ivana Kosa iz Istre, ocjenom odličan i vrlo dobar.

Međutim, kandidatura CACT-HR se nije dodijelila.

                   

Čini se, da se održavanjem upravo ovakvih kinološko-lovnih manifestacija za ptičare, kvalitetno može pratiti usklađenost eksterijera i lovnih sposobnosti ovih divnih pasa i da jedino na taj način ptičari neće izgubiti na svojoj pravoj vrijednosti.

                                 

Što se pak retrivera tiče na IPO je prijavljeno svega 3 psa od kojih su dva zadovoljila, dok treći pas nije zadovoljio. Ovdje bih izdvojila Ileanu Jurin, čiji je mladi golden jedini odradio IPO odlično, dok je njen stari mužjak (10 godina) koji je imao ulogu promatrača, na kraju ispita pokazao prisutnima koja je najveća strast retrivera i s koliko žara i radosti retriver aportira usprkos sijedoj bradi i poodmaklim bremenom godina.

Ovi predivni psi su očito platili svoj danak velikoj popularizaciji, i zelena prostranstva, šume, livade i rijeke zamijenili košarom kraj radijatora. Velika je to šteta za pse koji su puni energije i volje za radom, i za koje mnogi tvrde da su ponajbolji aporteri.

 

Za KD Dugo Selo Đurđica Dujmović