KD DUGO SELO U NITRI

Kinološko društvo Dugo Selo već drugu godinu za redom organizira posjete priznatim međunarodnim izložbama pasa van Hrvatske. Tako smo prošle godine posjetili Europsku izložbu u Tulnu (Austrija), a ove godine izbor je pao na izložbu CACIB Nitra u Slovačkoj, 03.06.2006 god.

U jutro rano, u Dugom Selu, okupila se skupina ljudi, zaljubljenici u pse, ljubitelji pojedinih pasmina, članovi društva ali i kinolozi, uzgajači iz drugih udruga i klubova, koje je spajala zajednička želja za putovanjima, druženjem i ljubav prema psima.

Jedan dobar dio puta pratilo nas je loše vrijeme, međutim, Slovačka nas je dočekala u lijepom, ugodnom vremenu, tako da je posjet protekao ugodno a tople jakne i kišobrani ostali su u autobusu.

CACIB Nitra jedna je od jačih izložbi u Slovačkoj a ove godine na izložbi koja je trajala dva dana (pasmine su raspoređene po danima) prijavljeno je 2.300 pasa. Bilo je tu izlagača iz Češke, Poljske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije,…Ovdje svakako treba spomenuti našeg gosp. Ljubu koji je toga dana jedini iz Hrvatske izlagao svoje pse, prelijepe irske setere i sa svojim mužjakom ch O’ceallaighs yolookatme odnio titulu najljepšeg psa pasmine te tako predstavio Hrvatsku u ovom dijelu Europe.

Na izložbi su sudili suci iz Poljske, Finske, Švicarske, USA, Mađarske ali i naš gosp. Mataković iz Hrvatske.

Bilo je tu lijepih pasa iz kvalitetnih uzgoja, vrhunskih predstavnika svojih pasmina, a mnogi od nas sklopili su poznanstva i ostvarili kontakte sa pojedinim izlagačima, izmijenivši vizitke, brojeve telefona…

Oko 18h spremili smo se za polazak, poslikali se za uspomenu i sjećanje na Nitru 06′ i krenuli nazad u dobrom raspoloženju.U autobusu su se izmjenjivali dojmovi s izložbe, raspravljalo se o kvaliteti određenih pasmina i uspoređivao naš uzgoj sa viđenim. Bilo je tu smijeha, zezancije na račun lovaca…

U sitne noćne sate stigli smo u Dugo Selo, svi se srdačno ispozdravljali, poželjeli da se ponovo okupimo i slijedeće godine i krenemo na put u nekom drugom pravcu, u neka nova iskustva.

Ako želite dobar provod, dobro društvo, uvid u uzgoj određenih pasmina pasa van Hrvatske, javite nam se, dobro ste došli…

Jer da bi stvorili sliku o kvaliteti pasa i organiziranju kin. manifestacija unutar Hrvatske, trebate vidjeti kvalitetu određenih pasmina i organizaciju vani. Možda se zaista ugodno iznenadite i shvatite da se naša kinologija može nositi ravnopravno s ostatkom Europe…ako ne i bolje..

 

Za KD Dugo Selo – Đurđica Dujmović