Državno prvenstvo 2021

Kinološko društvo Dugo Selo postoji već 45 godina i djeluje na području Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica, zadovoljavajući sve potrebe članstva uz provođenje svih ostalih aktivnosti koje su vezane za razvoj kinologije. Društvo je poznato po organizaciji specijalnih izložbi za FCI IV., VI., VII. i VIII. grupe te Ispita rada ptičara u polju sa odstrjelom i dodjelom titule CACT – HR, koje redovno organizira već niz godina.

      Već 1984. godine, u bivšoj državi, organizirali smo Republičko prvenstvo ptičara i KLK Sv. Hubert na području lovišta kojim gospodari LD Zec Oborovo. Prema sjećanju nekih sudionika, to prvenstvo je održano na površinama koje su se malo obrađivale i s puno prirodne divljači. Tada je zbog slabo održavanih poljskih putova pristup terenu bio znatno otežan. Natjecatelji sa psima prevozili su se u traktorskim prikolicama i to svaka baterija posebno. Između ostalih sudionika nastupala su sa svojim psima dobro poznata kinološka imena kao što su Marko Medar, Ivan Srac, Pio Klun i dr.

      Na poziv HKS-a za suorganizaciju Državnog prvenstva ptičara javilo se KD Dugo Selo već prošle godine. Zbog pandemije s COVID-19 morali smo odustati i odgoditi organizaciju za ovu godinu. Očekivali smo da će pandemija s COVID-om prijeći u epidemiju te će sve biti lakše organizirati. Nažalost, to se nije obistinilo – pandemija i povećanje broja zaraženih osoba u RH znatno su nam otežali organizaciju. Pronašli smo niz rješenja kako bi ispunili sve epidemiološke zahtjeve u suzbijanju ove zaraze. Pronašli smo terene u različitim lovačkim društvima, kako bi se sudionici natjecanja što manje družili i održavali socijalnu distancu, i stoga smo ih podijelili u tri skupine. Odlučili smo da se otvaranje prvenstva održi u Vatrogasnom domu u Rugvici te da vodiči baterija natjecatelje odvedu u tri različita lovačka društva.

 

  

Kliknite na slike za povećanje

 

     U pripremi prvenstva veliku pomoć nam je pružila općina Rugvica s načelnikom Matom Čičkom, koja je podržavala organizaciju. Održana su dva zajednička sastanka s predsjednicima lovačkih društava “Zec” Oborovo – Stjepanom Kirinom, “Strijelac” Ježevo – Robertom Horvatom i “Fazan” Svibje – Renatom Ruškovićem, kao i njihovim suradnicima. Tada su i dogovorene sve pojedinosti u svezi kompletne organizacije. U pripremi prvenstva iskoristili smo stečena iskustva sa Svjetskih i Europskih prvenstava ptičara i natjecanja poput IKP-a i drugih. Veliki dio poslova u organizaciji – određivanje lokacija i terena u lovištu, nabave divljači, prijema i postavljanja divljači na teren te preuzimanja vođenja natjecatelja do lovačkih terena obavili su članovi kinološkog društva Dugo Selo. Članovi lovačkih društava vodili su natjecatelje do terena, osigurali u svakoj bateriji dva lovca za odstrjel divljači, organizirali podjelu obroka u lovištu, pružili pomoć u postavljanju divljači i sve drugo što je trebalo. Općina Rugvica preuzela je uređenje pozornice i catering za sve sudionike.

 

  

Kliknite na slike za povećanje

   U organizaciji prvenstva od strane kinološkog društva Dugo Selo sudjelovalo je 16 članova te cca. 5-6 članova iz svakog lovačkog društva. Moram napomenuti da je pri postavljanju divljači za pripremu baraža u Sv. Hubertu Luku Bardića, Krešu Mihaličeka i mene po terenu vozio načelnik općine Mato Čičak. Time je i on dao svoj osobni doprinos u organizaciji sa željom da ovo prvenstvo u svim dijelovima u potpunosti uspije. Za suorganizaciju državnog prvenstva od strane mnogih sudionika dobili smo zaista mnoge pohvale.

 

  

Kliknite na slike za povećanje

 

    Želja nam je bila da se svi sudionici prvenstva ugodno osjećaju u našoj Posavini i da sa sobom ponesu pozitivne impresije. Prije svega, moram naglasiti da je u suorganizaciji ove kinološke manifestacije sudjelovalo oko 35 osoba, bilo od strane HKS-a, Kinološkog društva Dugo Selo, navedenih lovačkih društava ili predstavnika općine Rugvica. Ovim putem posebno zahvaljujem svima, jer bez njihove pomoći i aktivnog učešća ne bi mogli postići visoki nivo u realizaciji ovog prvenstva. Nažalost, ne mogu navesti sva njihova imena jer bi to bila podugačka lista, a možda bih i nekoga izostavio, pa stoga još jednom, svima hvala!

 

                                                                                                                                                                Velimir Sruk